Ga naar inhoud

Dutch Trust Network (DTN)

een SSI infrastructuur voor Nederland

Dutch Trust Network (DTN)

In 2020 is het Dutch Trust Network (DTN) van start gegaan, een basis infrastructuur voor Self-Sovereign Identity toepassingen. DTN is de praktische invulling voor een Nederlands netwerk voor SSI toepassingen. Het is daarmee een implementatie van het theoretische kader opgezet binnen de DBC Self-Sovereign Identity (SSI)

In 2020 kwamen een aantal deelnemers van de Dutch Blockchain Coalition tot de conclusie dat er voor het opschalen van Nederlandse toepassingen van decentrale digitale identiteit (Self-Sovereign Identity) eigenlijk geen bruikbare netwerken beschikbaar waren. Hoewel de technologie voor Self-Sovereign Identity (meestal afgekort als SSI) vaak open source beschikbaar is, en er daarom veel mee wordt geëxperimenteerd in Proofs-of-concept en pilots, zijn er weinig plaatsen waar dit soort toepassingen opgeschaald kunnen worden.


De SSI infrastructuren (trust networks) die wel bestaan, zoals Sovrin (US), Findy (FI), ID Union (DE) en Alastria (ES) vallen onder buitenlandse jurisdictie, hebben soms erg intransparante business modellen of zijn onvoldoende schaalbaar. Dit was een reden om DTN op te richten. De Nederlandse governance maakt dit netwerk uniek.

DTN is opgezet door Nederlandse deelnemers voor decentrale identiteitstoepassingen met (in eerste instantie) een Nederlandse focus.

Daarbij is nadrukkelijk het doel om interoperabel te zijn of te worden met internationale initiatieven zoals het Europese EBSI en andere SSI netwerken zoals hierboven genoemd. DTN maakt gebruik van internationale standaarden om deze interoperabiliteit te bevorderen.

De huidige DTN propositie bestaat uit toegang tot het DTN netwerk (dat is gebaseerd op Hyperledger Indy) en de bijbehorende ondersteunende processen die de instandhouding en integriteit hiervan waarborgen. Hier zullen in de toekomst diensten aan toegevoegd worden.

Toegang tot het DTN netwerk voor SSI toepassingen kan op twee manieren verkregen worden:

  • Door zelf DTN participant te worden, een eigen node te draaien en een bijdrage te leveren aan de DTN governance, die medezeggenschap geeft over de DTN propositie, of
  • Door een overeenkomst sluiten met een DTN participant.

logo Dutch Trust Network, powered by DBC

  

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:
over het bericht: Rob Looij

Rob Looij

Projectmanager Dutch Trust Network (DTN)