De nationale blockchain cursus

Deze Nationale blockchain Cursus is bestemd voor iedereen, en dus zeker ook voor jou! In deze online cursus gaan we jou uitleggen wat blockchain nu eigenlijk is. Want blockchain wordt vrijwel altijd gelinkt aan cryptocurrencies zoals bitcoin. Maar we kunnen veel meer met deze technologie. Denk daarbij aan het transparant maken van ketens, zodat koffie en chocolade echt eerlijk worden verhandeld.

Deze cursus bestaat in totaal uit zes afleveringen met elk een ander thema zoals ‘Wat is blockchain?’, ‘Wat kunnen we er mee?’ en ‘Crypto’s & Tokens’. Elke aflevering bestaat uit een stukje theorie als inleiding, we gaan in gesprek met mensen die in hun dagelijkse praktijk veel met blockchain te maken hebben en we sluiten af met een rondetafelgesprek met experts, die rond het betreffende thema hun licht laten schijnen over de huidige stand van zaken en de toekomst.

Tijdens deze cursus leer je:

  • Te beschrijven wat blockchain is,
  • Aan te geven wat toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn,
  • Te benoemen welke soorten blockchain er zijn,
  • Te beargumenteren wanneer blockchain echt een meerwaarde heeft ten opzichte van andere technologische oplossingen,
  • Mee te praten over vraagstukken met betrekking op het energieverbruik en de juridische implicaties van blockchain.

Voor wie is deze cursus?

  • Voor iedereen die kennis wil opdoen over blockchain en de mogelijke toepassingen hiervan
  • Professionals die meer willen weten over de mogelijke impact van blockchain op hun bedrijf, producten en markt

Ingangseisen

  • Deze cursus is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp blockchain en daar meer over wil weten.
  • Geen eisen voor opleidingsniveau of werkervaring

Jouw certificaat beveiligd met blockchain

Het Nederlandse bedrijf V-ID beveiligt documenten tegen vervalsing met behulp van de blockchain. Na het afronden van de cursus ontvang je een beveiligd certificaat die iedereen in 5 seconden op echtheid kan controleren via de knop die naar de Verificatie Terminal verwijst rechts boven in het zijmenu. Een leuk voorbeeld van een praktische toepassing van de kracht van blockchain technologie.

Deel 1 - blockchain: de basis

45 minuten

Wat is blockchain nu eigenlijk precies?

In dit hoofdstuk gaan we in op de basis van blockchain. Wat is het, waar komt het vandaan, hoe werkt het. Maar ook zullen verschillende personen vertellen waarom het zo belangrijk kan zijn en waarom samenwerken in blockchain projecten wellicht nog belangrijker is dan voorheen.

Deel 2 - blockchain: wat kunnen we er mee?

45 minuten

Hoe gaat blockchain ons leven veranderen?

In dit hoofdstuk gaan we in op de producten en diensten op blockchain technologie. Wat kunnen we nu met blockchain, wat zijn typische producten en diensten. Alleen maar cryptocurrencies of nog veel meer?

Deel 3 - blockchain: verschillende soorten

45 minuten

Welke blockchains zijn wanneer van toegevoegde waarde?

In dit hoofdstuk laten we zien dat er veel verschillende soorten blockchain protocollen zijn. Er is dus niet één blockchain. We leggen het verschil uit tussen zogenaamde permissioned en permissionless blockchain en uiteraard waarom dat belangrijk is om te weten! We zullen ook stilstaan bij de vraag wanneer je blockchain überhaupt zou willen gebruiken!

Deel 4 - blockchain: bewijslast toepassingen

45 minuten

Evidence trails – van data verificatie tot SSI

In dit hoofdstuk gaan we verder in op de bewijslast toepassingen, van document verificatie tot zogenaamde Self Sovereign Identities en hoe dit in praktijk wordt toegepast en hoe dit tot een meerwaarde voor eindgebruikers kan leiden!

Deel 5 - blockchain: crypto's & tokens

45 minuten

Transactionele use cases – van cryptocurrencies tot tokens

In dit hoofdstuk bespreken we de meest bekende toepassing van blockchain technologie, namelijk cryptocurrencies. We zullen ingaan op het verschil tussen cryptocurrencies, tokens en ook aandacht besteden aan zogenaamde stablecoins zoals de Libra van facebook en zullen we de veelgebruikte toepassing van tokens, namelijk zogenaamde ICO's bespreken wat dat precies zijn.

Deel 6 - blockchain: mythes ontkracht

45 minuten

De juridische, privacy, governance en sustainability (JPG) aspecten rond blockchain uitgelegd

In dit hoofdstuk zullen we wat dieper ingaan op onderwerpen rond blockchain waarin veel misverstand over bestaat in de markt. Kan privacy en blockchain wel samen? Hoe zit het nu met het energieverbruik en hoe kunnen we nog iets effectief managen als we de vertrouwde derde partij er tussenuit hebben gehaald?

Veelgestelde vragen