Human Capital

Aan het begin van een technologiecyclus is er nog weinig expertise of talent beschikbaar. Zo ook met blockchain. Kennis en kunde op dit gebied zijn schaars, zowel op informatie-technische als op sociaal-wetenschappelijke, economische, juridische, ethische en business themaā€™s.

De noodzaak voor organisaties om de eigen populatie tijdig en goed (her) op te leiden in nieuwe technologieƫn zoals blockchain blijft daarbij te vaak onderbelicht.

Om snelheid en impact te kunnen genereren, is het noodzakelijk kennis en ambitie te creƫren op verschillende niveaus binnen organisaties. In ambitieuze organisaties is een kritische massa van mensen nodig die in blockchain kunnen dromen, aansturen, ontwerpen, bouwen en beheren. Deze bestaande talent gap gaat een rol spelen in de internationale concurrentieslag om blockchaintechnologie. Actielijn 3 heeft als missie deze stroomversnelling binnen organisaties op gang te helpen, mede door het creƫren en organiseren van een Blockchain in a Day cursus en het organiseren van overige informatieve sessies gericht op specifieke sectoren. Het netwerk binnen de sectoren wordt doorlopend uitgebreid.

Distribueren van beschikbare blockchainkennis

Vanuit de actielijn Human Capital Agenda zal verder worden gewerkt aan het efficiĆ«nt en zo snel mogelijk distribueren van de beschikbare kennis.Ā 

Daarnaast is met behulp van coalitie-experts het Teach the Teacher programma ontwikkeld. Professionals die dagelijks met blockchaintechnologie werken geven in hands-on sessies 'bijles' aan onderwijzers van universiteiten en hbo-instellingen om te waarborgen dat de juiste, actuele kennis aanwezig is in de onderwijswereld. In kleinschalige bijeenkomsten met breakout-sessies worden docenten zodoende op de voor hun relevante onderwerpen (business, legal & tech) bijgespijkerd aan de hand van de meest recente ontwikkelingen. Daarnaast schrijven experts vanuit de coalitie mee aan onderwijsprogramma's. In 2019 wordt gekeken naar de mogelijkheid om dit programma, digitaal, op te schalen, bijvoorbeeld met de inzet van MOOC's.

Competenties & Profielen

De coalitie onderzoekt doorlopend welke kennis-, vaardigheids- en gedragscompetenties nodig zijn in de diverse domeinen die voor het effectueren van blockchaintoepassingen relevant zijn. Doelgroepen daarbij zijn bestuurders, organisatiestrategen, enterprise IT-architecten, software developers, businessmanagers Ć©n professionals uit de vakgebieden human resources, finance, audit, logistiek, kwaliteit en compliance. Samen met wetenschappelijke, hbo- en mboinstellingen en andere opleidingsinstellingen gaat de actielijn Human Capital Agenda bouwen aan programmaā€™s voor opleiding en professionalisering die aansluiten bij de behoefte van bedrijven en wordt de ontwikkeling van meer formele opleidings- en kwalificatieprogrammaā€™s in gang gezet, zoals minors op wetenschappelijk en hbo-niveau, en het stimuleren van doorlopende leerlijnen tussen het hbo en het mbo.

De Human Capital Agenda werkt aan de publicatie van een rapport waarin de (kern)competenties en profielen van de blockchainprofessional van de toekomst beschreven zal worden, opgebouwd binnen het kader van het eCF. De competenties en profielen worden opgesteld aan de hand van de inventarisaties naar kennisbehoefte en -aanbod.

Werkgroepen 2019

  • Sectoren uitbreiding
  • Matching
  • Teach the Teacher
  • Competenties & Profielen
  • Blockchain in a Day