Ga naar inhoud
Big Data: Let’s do it together!

Big Data: Let’s do it together!

Na een openingswoord van Boudewijn Haverkort (voorzitter Commit2Data) werd de conferentie afgetrapt door Jaya Baloo, de Chief Information Security Officer van KPN. Zij stond primair stil bij de uitdagingen die Big Data met zich meebrengt op het vlak van privacy en cyber security.

“Het is niet zozeer dat er nu veel problemen zijn waarop Big Data het antwoord biedt”, begon Baloo haar keynote speech. “Het is juist andersom. Met Big Data hebben we nu een antwoord dat op zoek is naar problemen om aan te pakken.” De security-expert van KPN riep de deelnemers op om samen te werken aan data-oplossingen. “Dat is de ‘heilige graal’ op het gebied van Big Data. Het moment waarop we samen een modus operandi weten te creëren waarin data gezamenlijk wordt verwerkt en verder kan worden ontwikkeld. Niet langer verschillende oplossingen voor allerlei verschillende platformen. Let’s do it together!’”

Nederland moet beter zijn

Op een vraag van René Penning de Vries (boegbeeld Team ICT) wat de impact van het kleine Nederland op mondiale ICT-vraagstukken kan zijn, antwoordde Baloo: “Nederland is, net als KPN, niet de grootste speler in de wereld. Groot is niet onze kracht. Wij moeten beter zijn. Daarin moeten we ons blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door het vinden van nieuwe antwoorden op vragen als: hoe om te gaan met malware dat complete bedrijven aan stukken scheurt en hoe ons intellectuele eigendom beter te beschermen tegen hackers?”

Workshops Big Data

Na de plenaire opening gingen de deelnemers in vijf verschillende workshops aan de slag binnen de thema’s Energy, Smart Industry, Life Sciences & Health, Data Handling & Analytics en Big Data Hubs, waarvan de hub voor de creatieve industrie in de ArenA gevestigd is. Directeur van de Amsterdamse Data Hub, Jan Wester, lichtte aan de bezoekers uit hoe de deelnemende partijen in de hub in een veilige, non-competitieve omgeving, aan data-toepassingen werken. “We zetten hier alle partijen in hun eigen kracht en delen met elkaar de beschikbare faciliteiten.”

In de Data Handling & Analytics sessie presenteerde Robert Saxby (Google Cloud) de mogelijkheden van machine learning. “De mogelijkheden van machine learning zijn eindeloos”, aldus Saxby, die bijgestaan werd door mede-spreker Freek Bomhof. “Machine learning bereikt nu de fase van applicatie doordat er grote datasets beschikbaar beginnen te komen. Dit resulteert in goede modellen en beter wordende berekeningen.” Will van der Aast (TU Eindhoven) stond vervolgens stil bij process mining. “Dat is nog de missende verbinding tussen de data science en de process science.”

Transitie van het energienetwerk

De workshops over het thema Energy stonden in het teken van de transitie naar het toekomstige energienetwerk en de cruciale rol die big data daarin speelt. Richard Beekhuis van TNO benadrukte dat daarin naar alle scenario’s moet worden gekeken en niet alleen naar de sunny day scenario’s.

In de healthsessies werd benadrukt dat de gezondheidszorg te veel bezig is met ‘repair’ en te weinig met preventie en oplossingen voor chronische aandoeningen. Vervolgens werden in 11 pitches ideeën gepresenteerd op het gebied van personalised health and self-management.

Commit2Data Health Call Data2Person

Tijdens de zorgsessie werd door NWO een nieuwe Commit2Data call op het gebied van Big Data en Gezondheid gepresenteerd en opengesteld: DATA2PERSON. Met deze call in het COMMIT2DATA programma stimuleren NWO, ZonMW en het Ministerie van Economische Zaken, Big Data onderzoek (Data Science) om in samenwerking met private en publieke partners en diverse wetenschappelijke disciplines een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van effectieve, efficiënte en verantwoorde personal empowerment methodes voor een gezonde samenleving in de toekomst.

Demovloer

Tussen de workshops in konden bezoekers onder het genot van een versnapering netwerken op de speciaal ingerichte demovloer. Op de vloer gaven TNO, Big Data Value Center, Google, Het Kadaster, Linked Data Platform, Dutch Techcenter for Life Sciences (DTL), Data Science Platform Nederland (DSPN), SURFsara, Rijkswaterstaat, the Netherlands eScience Center (NLeSC) en Smart Play Sets demonstraties. Daarnaast werden er speeddates georganiseerd tussen deelnemers aan de conferentie en innovatieve onderzoekers en ondernemers. De conferentie werd op unieke wijze in beeld gebracht door tekenaar Elisabeth van der Spek.

Slotdebat

De dag werd afgesloten met een slotdebat waaraan René Penning de Vries, Ron Roozendaal (CIO, Ministerie VWS), Geert-Jan Houben (Professor Web Information Systems, TU Delft), Rinie van Est (Coördinator, Rathenau Insituut) en Anne Bruinsma (oprichter FarmHack.NL) deelnamen. Het debat werd gemodereerd door dagvoorzitter Arie van Bellen (ECP | Platform voor de InformatieSamenleving).

Bruinsma wees haar toehoorders erop dat zij tot de ‘happy few’ behoren. “De minderheid die begrijpen wat Big Data behelst en welke mogelijkheden en uitdagingen dat met zich meebrengt. Aan ons de taak om dit ook toegankelijk te maken voor grote publiek. Ik denk dat we vooral op educatief vlak daar nog een flinke slag kunnen maken.”

Van Est beschreef technologie als ‘de grootste ideologie op aarde’. “Het is een ideologie die overtuigd is dat het de wereld beter maakt. Maar we moeten niet vergeten dat er meer dan alleen technologie nodig is om innovatie mogelijk te maken.” De Vries sloot daarop aan: “Het moet inderdaad ook gaan over ownership en responsibility. De rollen die mensen en organisaties spelen in de samenleving. ICT raakt elke laag in de samenleving, daarom heeft echte innovatie tijd nodig. We moeten de tijd nemen om het goed te bespreken, zelfs om fouten te maken. We moeten innovatie niet willen overhaasten.”

Commit2Data

Commit2Data is een meerjarig nationaal onderzoeks- en innovatieprogramma op basis van publiek-private samenwerking (PPS) gecreëerd om wetenschappers en ondernemers bij elkaar te brengen en onderzoek naar nieuwe Big Data business modellen en kansen verder te onderzoeken. De partners van Commit2Data zijn NWO, TNO, het Ministerie van Economische Zaken en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Download de presentaties die tijdens de conferentie zijn gegeven:
Opening and closing presentation
Health presentations
Presentation Marjan Popov
Presentation Paul van Kempen
Presentation Pieter den Hamer, Han la Poutré
Presentation Richard Beekhuis
Presentatie Robert Saxby