Ga naar inhoud
Blockchain en de overheid in Europa

Blockchain en de overheid in Europa

Vorige week verscheen een uitgebreid magazine van Blockchain iN Government (BLING) ter voorbereiding op de BLING conferentie 2021. Het magazine heeft 12 interviews gepubliceerd met blockchain-specialisten, ontwikkelaars en beleidsmakers uit heel Europa, zoals onder andere Andreas Hartl (ministerie van Economische Zaken en Energie, Duitsland) en David Magård (ministerie van Infrastructuur, Zweden) maar ook Nederlandse blockchainexperts zoals Peter Verkoulen (coalitiemanager DBC) en Hennie Bulstra (DUO en EBP) komen aan het woord.


De interviews laten de belangrijkste lessen zien die tot nu toe zijn geleerd bij de ontwikkeling van op blockchain gebaseerde toepassingen voor de overheid.


De “lessons learned” uit de interviews worden aangevuld door de introductie van acht interessante use cases. De Financiële Noodstop van het CJIB is een van deze use cases waar ook de DBC bij betrokken is geweest. Tijdens de DBC conferentie bij SWITCH Singapore spraken Olivier Rikken (Ledger Leopard) en Gert-Jan Ridder (CJIB) over deze innovatieve use case.De acht use cases die door BLING worden geïntroduceerd geven een uniek inkijkje in het proces van het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van de op blockchain gebaseerde diensten. Systemen met blockchain-technologie zullen overheden in staat stellen een reeks nieuwe oplossingen en diensten te leveren die het potentieel hebben om de relatie tussen overheden, burgers en bedrijfsleven opnieuw te definiëren in termen van transparantie, vertrouwen en het delen van gegevens.


BLING, opgericht in 2018, biedt een bijzondere combinatie van overheidsinstanties, kennisinstellingen en MKB-bedrijven die samenwerken aan de ontwikkeling en implementatie van blockchain-gebaseerde openbare diensten. In het BLING project werken 13 partners samen aan innovatieve oplossingen.


De online conferentie van BLING 2021 biedt de mogelijkheid om de stand van zaken met betrekking tot Blockchain bij de overheid zelf te beoordelen, met bijdragen van belangrijke EU-belanghebbenden en overheidspartners uit heel Europa.


Bling magazine


Download het BLING magazine hier:

Voor de BLING conferentie op 3 maart 2021 (10:00 uur - 15:00 uur) kun je je hier aanmelden


over het bericht: Alexander van den Wall Bake

Alexander van den Wall Bake

Program Lead Self-Sovereign Identity (SSI)

over het bericht: Yvo Hunink

Yvo Hunink

Program Lead Digital Product Passports

over het bericht: Hanneke Jansen

Hanneke Jansen

Coallitiesecretaris

over het bericht: Mark van Staalduinen

Mark van Staalduinen

Program Lead Digital Trust NL

over het bericht: Marloes Pomp

Marloes Pomp

Program Lead Governance & Web3

over het bericht: Nina Huijberts

Nina Huijberts

Innovation Manager

over het bericht: Robert Jan van Pelt

Robert Jan van Pelt

Programmamanager Company Passport

over het bericht: Victor van der Hulst

Victor van der Hulst

Coalitiemanager

over het bericht: Rob van Gijzel

Rob van Gijzel

Voorzitter

over het bericht: Koen Hartog

Koen Hartog

Lead Use Cases

over het bericht: Harmen van der Kooij

Harmen van der Kooij

Program Lead Digital Commons and Interoperability

over het bericht: Femke Bartelds

Femke Bartelds

Communicatieadviseur