Ga naar inhoud

DBC Deep Dive: Draait de politieke wind in de VS voor crypto?

Dit artikel is onderdeel van de reeks #DBCDeepDives over Digital Assets en Web3 in samenwerking met Descryptor.


De afgelopen weken deed zich een interessante wijziging van toon en beleid voor in de Amerikaanse politiek op het terrein van crypto. De openlijke steun van presidentskandidaat Trump voor Bitcoin lijkt de aanleiding te zijn geweest voor wat mogelijk het politieke kantelpunt met betrekking tot crypto in de VS is geweest. In een eerdere Deep Dive (‘And then they fight you’) uit april 2023 berichtten we over het verzet vanuit de Amerikaanse politiek tegen crypto, door Nic Carter ook wel ‘Chokepoint 2.0’ genoemd. In die Deep Dive gingen we uit van een lange, slopende fase die crypto te wachten stond alvorens breed geaccepteerd te worden. Of de strijd definitief gestreden is, moet blijken, maar in de tweede helft van mei werd een fraaie serie overwinningen geboekt door “Team Crypto”.


warren

How it started. Eén van de meest uitgesproken tegenstanders van crypto, senator Warren (feb. 2023)


Donald Trump omarmt crypto

Een belangrijk aspect is de toenemende betrokkenheid van oud-president Trump bij crypto. Hij heeft cryptovaluta omarmd als een speerpunt in zijn campagne en accepteert nu donaties in crypto. Dit strategische gebruik van crypto helpt Trump om een specifieke kiezersbasis aan te spreken en zet extra druk op de huidige regering om hun standpunt over crypto te herzien. Trumps boodschap is duidelijk: “Stem op mij als je wilt dat crypto in de VS een toekomst heeft.” Deze stap onderstreept de groeiende politieke kracht van de miljoenen Amerikanen die cryptovaluta bezitten en voor wie dit een belangrijk verkiezingsthema is geworden, ook in strategisch belangrijke Staten in de presidentsverkiezing. En het lijkt daarmee de belangrijkste aanleiding voor een koerswijziging van het Witte Huis.


TheBlock tekende op 30 mei op dat deBiden-campagne in de afgelopen twee weken contact heeft gezocht met stakeholders van de crypto-industrie en daarin een opvallende wijziging van toon aan de dag legde. In de podcast van Laura Shin, Unchained, geeft Sheila Warren (CEO van de Crypto Council for Innovation) evenwel aan dat ze het niet waarschijnlijk acht dat uitsluitend de recente uitspraken van Trump zorgden voor een omwenteling bij de Democraten. Zo verklaart ze de goedkeuring van FIT21 (hieronder meer) ook doordat een groot aantal politici, die zich nog nauwelijks met crypto hadden beziggehouden, pas voor dit wetsvoorstel zich moesten verdiepen in de materie.

trump

How it’s going. Presidentskandidaat Trump spreekt openlijk zijn steun uit voor crypto (mei 2024)

We staan kort stil bij de positieve ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek met betrekking tot de cryptosector in de afgelopen periode.

Goedkeuring van FIT21

Op 16 mei werd cryptowetgeving FIT21 met succes door het volledige politieke proces geloodst. Deze wet werd met een overtuigende meerderheid aangenomen: 12 van de 48 Democraten in de Senaat stemden voor het wetsvoorstel, wat resulteerde in een eindstand van 60 voor en 38 tegen. Dit moment markeert een historische verschuiving in het Amerikaanse beleid ten aanzien van cryptovaluta. Sommige analisten stelden dat de inhoud van de wet minder belangrijk was dan de waarde van de brede steun van beide zijden van het politieke spectrum. De anti-crypto partijlijn van de Democratische Partij werd namelijk voor het eerst door een deel van de Democratische partij losgelaten. Daarnaast gaf Biden in een verklaring (impliciet) aan dat hij geen veto zou uitspreken over FIT21. Anderen, zoals Ryan Selkis van Messari, gingen nog verder door te stellen dat FIT21 ‘deeply flawed’ was en uitsluitend symbolische waarde had (of zou moeten houden).


SAB121 (toch niet) teruggedraaid

De Amerikaanse Senaat heeft besloten om SEC-richtlijn SAB 121 terug te draaien. Deze richtlijn, die banken beperkte hun mogelijkheden om deel te nemen aan de cryptowereld, vereiste dat cryptovaluta anders dan andere activa op hun balans werden gezet. Dit creëerde significante obstakels voor banken om op grote schaal in crypto te investeren en te handelen. De terugdraaiing van deze maatregel, met brede steun van zowel Democraten als Republikeinen, gaf een duidelijk signaal dat er een politieke wil is om de cryptomarkt te ondersteunen en te integreren in het reguliere financiële systeem. Zoals het Witte Huis voorafgaande aan de stemming over SAB 121 had aangegeven, sprak Biden zijn veto uit op 31 mei. Daarmee ging het terugdraaien van SAB 121 niet door. In zijn bijbehorende statement maakte de zin “Mijn regering zal geen maatregelen steunen die het welzijn van consumenten en investeerders in gevaar brengen” duidelijk dat de weerstand van de Biden-regering tegen crypto niet volledig is verdwenen. In hetzelfde statement herhaalde Biden wel de wens om samen met het Congres te komen tot een gebalanceerd regelgevend kader voor crypto.

Goedkeuring van de Spot Ether ETF

De goedkeuring van de spot ether ETF op 23 mei jl. door de SEC markeerde een significante mijlpaal. Tot enkele dagen voor de goedkeuring was de algemene verwachting dat deze goedkeuring er niet zou komen, maar de toezichthouder verraste de markt door groen licht te geven. Dit werd gezien als een teken dat de politieke druk om meer crypto-vriendelijke beleidsmaatregelen in te voeren, invloed had gehad. Analisten van JPMorgan hebben de plotselinge ommezwaai geïnterpreteerd als een teken dat crypto een steeds belangrijker politiek dossier wordt in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024.

Opstappen van FDIC-voorzitter Martin Gruenberg

Naast deze ontwikkelingen binnen de SEC, speelde ook het vertrek van FDIC-voorzitter Martin Gruenberg een rol in de veranderende politieke sfeer. Gruenberg, waarvan werd verondersteld dat hij een sleutelfiguur was in Operation Chokepoint 2.0 trad af na beschuldigingen van een vrouwonvriendelijke werkomgeving en vragen over zijn leiderschap. Zijn vertrek werd door de cryptogemeenschap als positief ontvangen, gezien zijn geschiedenis van restrictieve maatregelen tegen de sector. Het wegvallen van een dergelijke tegenstander werd gezien als een verdere verzwakking van de anti-crypto krachten binnen de Amerikaanse overheid.

Conclusie

De recente ontwikkelingen laten zien dat de politieke wind in de Verenigde Staten aan het draaien is ten gunste van de cryptomarkt. Het lijkt erop dat crypto positiever wordt benaderd door Republikeinen én Democraten. De komende periode zal blijken of deze positieve trend doorzet en daadwerkelijk wordt vertaald naar regelgeving die innovatie op het terrein van crypto ondersteunt en een andere houding van onder andere toezichthouder SEC.


Overige DBC Deep Dives:
over het bericht: DBC Deep Dive: Analyse van de ontwikkelingen in Europese Cryptowetgeving
27 mei 2024

DBC Deep Dive: Analyse van de ontwikkelingen in Europese Cry...

over het bericht: DBC Deep Dive: Bitcoin Halving en de Impact op de Markt
29 april 2024

DBC Deep Dive: Bitcoin Halving en de Impact op de Markt

over het bericht: DBC Deep Dive: Real World Assets
08 april 2024

DBC Deep Dive: Real World Assets

over het bericht: DBC Deep Dive: Reflecties op de volwassenwording van crypto en meme coin mania
21 maart 2024

DBC Deep Dive: Reflecties op de volwassenwording van crypto ...

over het bericht: DBC Deep Dive: De beloften en uitdagingen van AI en crypto applicaties
19 maart 2024

DBC Deep Dive: De beloften en uitdagingen van AI en crypto a...

over het bericht: DBC Deep Dive: Ook spot ETH ETF? Rechtszaken en nieuwe AML-regels
30 januari 2024

DBC Deep Dive: Ook spot ETH ETF? Rechtszaken en nieuwe AML-r...

over het bericht: DBC Deep Dive: Kan een spot ETF ook negatief uitpakken voor Bitcoin?
10 januari 2024

DBC Deep Dive: Kan een spot ETF ook negatief uitpakken voor ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Goodbye 2023, Hello 2024!
22 december 2023

DBC Deep Dive: Goodbye 2023, Hello 2024!

over het bericht: DBC Deep Dive: Gebruik van cryptovaluta uitdaging voor Nederlandse bedrijven
04 december 2023

DBC Deep Dive: Gebruik van cryptovaluta uitdaging voor Neder...

over het bericht: DBC Deep Dive - Een jaar na de val van FTX: SBF veroordeeld
30 november 2023

DBC Deep Dive - Een jaar na de val van FTX: SBF veroordeeld

over het bericht: DBC Deep Dive: UTXO en Account-based blockchains
13 november 2023

DBC Deep Dive: UTXO en Account-based blockchains

over het bericht: DBC Deep Dive: Trendbreuk in de media: Bitcoin is goed voor het klimaat
05 oktober 2023

DBC Deep Dive: Trendbreuk in de media: Bitcoin is goed voor ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Ontwikkelingen in het ecosysteem van digital assets
21 september 2023

DBC Deep Dive: Ontwikkelingen in het ecosysteem van digital ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Spot Bitcoin ETF - Een ‘positive black swan’?
01 september 2023

DBC Deep Dive: Spot Bitcoin ETF - Een ‘positive black swan’?

over het bericht: DBC Deep Dive: Vertrek Binance, kritieke transities Ethereum & de Hinman-test
20 juni 2023

DBC Deep Dive: Vertrek Binance, kritieke transities Ethereum...

over het bericht: DBC Deep Dive: Meer innovatie op Bitcoin, Lange Wachtrij Staking Ethereum
06 juni 2023

DBC Deep Dive: Meer innovatie op Bitcoin, Lange Wachtrij Sta...

over het bericht: DBC Deep Dive - Decentrale technologie en AI: De perfecte symbiose?
10 mei 2023

DBC Deep Dive - Decentrale technologie en AI: De perfecte sy...

over het bericht: DBC Deep Dive - Europa neemt de leiding: MiCA en de regulering van digitale assets
10 mei 2023

DBC Deep Dive - Europa neemt de leiding: MiCA en de reguleri...

over het bericht: DBC Deep Dive: And then they fight you (in the US)?
21 april 2023

DBC Deep Dive: And then they fight you (in the US)?

over het bericht: DBC Deep Dive: Shapella-update Ethereum, account abstraction, privacy pools & Rollkit
28 maart 2023

DBC Deep Dive: Shapella-update Ethereum, account abstraction...

over het bericht: DBC Deep Dive: Ordinals & Inscriptions - nieuwe use case voor Bitcoin?
07 maart 2023

DBC Deep Dive: Ordinals & Inscriptions - nieuwe use case voo...

over het bericht: DBC Deep Dive: Decentralized Autonomous Organizations
16 februari 2023

DBC Deep Dive: Decentralized Autonomous Organizations

over het bericht: DBC Deep Dive: Modulaire blockchains - de volgende stap in de evolutie van decentrale technologie?
17 oktober 2022

DBC Deep Dive: Modulaire blockchains - de volgende stap in d...

over het bericht: DBC Deep Dive: Tornado Cash - voorbode van nieuwe cryptowars?
13 september 2022

DBC Deep Dive: Tornado Cash - voorbode van nieuwe cryptowars...

over het bericht: DBC Deep Dive: Bitcoin energieslurper of aanjager van de energietransitie?
29 augustus 2022

DBC Deep Dive: Bitcoin energieslurper of aanjager van de ene...

over het bericht: DBC Deep Dive: Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 3 Inhoud en reikwijdte MiCA
12 juli 2022

DBC Deep Dive: Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 3 ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Markets in Crypto-Assets Regulation Deel 2 - Bestaande wetgeving voor crypto
01 juli 2022

DBC Deep Dive: Markets in Crypto-Assets Regulation Deel 2 - ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 1 Het Europese wetgevingstraject
22 juni 2022

DBC Deep Dive: Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 1 ...

over het bericht: DBC Deep Dive: The Merge - Ethereum’s transitie naar Proof of Stake
11 juni 2022

DBC Deep Dive: The Merge - Ethereum’s transitie naar Proof o...

over het bericht: DBC Deep Dive: Stablecoins
20 mei 2022

DBC Deep Dive: Stablecoins

over het bericht: DBC Deep Dive: Bored Ape Yacht Club - meer dan een dure jpeg?
18 mei 2022

DBC Deep Dive: Bored Ape Yacht Club - meer dan een dure jpeg...

over het bericht: DBC Deep Dive: Digitaal vastgoed in de metaverse – Woon jij straks naast Snoop Dogg?
12 april 2022

DBC Deep Dive: Digitaal vastgoed in de metaverse – Woon jij ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Bitcoin - Hoe hoog is de prijs die we betalen?
23 maart 2022

DBC Deep Dive: Bitcoin - Hoe hoog is de prijs die we betalen...

over het bericht: DBC Deep Dive: Play to Earn - Blockchain als aanjager van een revolutie?
09 maart 2022

DBC Deep Dive: Play to Earn - Blockchain als aanjager van ee...

Meer informatie over Digital Assets en Web3 via:
over het bericht: Koen Hartog

Koen Hartog

Lead Use Cases