Ga naar inhoud

DBC Deep Dive: Meer innovatie op Bitcoin, Lange Wachtrij Staking Ethereum

Dit artikel is onderdeel van de reeks #DBCDeepDives over Digital Assets en Web3 in samenwerking met Descryptor.


In deze editie van DBC Deep Dives duiken we in enkele belangrijke ontwikkelingen die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden.

Meer innovatie op Bitcoin: BRC-20 tokens

In een vorige editie van onze Deep Dive onderzochten we inscriptions, Bitcoins eigen variant van NFT’s. Deze inscriptions hebben aanzienlijke populariteit vergaard. Terwijl we in maart nog de mijlpaal van 100.000 inscriptions vierden, is deze teller nu verder geschoten naar ongeveer 5 miljoen. En, het zijn niet langer alleen afbeeldingen die deze inscriptions bezetten. In aantal hebben tekst-inscriptions in recente weken de overhand genomen. Deze ontwikkeling wordt grotendeels aangedreven door de opkomst van BRC-20 tokens, tokens die getraceerd kunnen worden op het Bitcoin-netwerk. Er zijn inmiddels duizenden van deze tokens in omloop, waaronder de eerste USD-stablecoin, zo kondigt uitgever Stably aan in een recent persbericht. Volgens het bedrijf heeft hun #USD nu een totale marktwaarde van net boven de $100.000. Stably is dus een bescheiden speler in de stablecoin-markt en de lancering van hun token lijkt voornamelijk een marketingstunt te zijn. Het belang van BRC-20 tokens moet vooral worden gezien in het licht van hernieuwd enthousiasme voor innovatie op en rondom het Bitcoinnetwerk.

Het gevolg van deze inscriptie-explosie op Bitcoin is dat de transactiekosten aanzienlijk zijn gestegen. Dat is goed nieuws voor miners. Als deze innovaties stand houden, belooft dat ook goed nieuws voor het economische model van Bitcoin, dat na toekomstige halveringen steeds verder afhankelijk zal worden van de betaalde transactiekosten voor netwerkbeveiliging.


deep dive 6 juni

Bron: Cointelegraph (mei 2023)Lange wachtrij voor Ethereum-validators

In de aanloop naar Shapella, de recent uitgevoerde upgrade van zowel de executielaag als de consensuslaag van Ethereum, was er sprake van de vraag of er een uittocht van validators zou volgen. Het tegenovergestelde blijkt het geval. Er zijn momenteel weinig stakers die willen ‘ontstaken’ en velen die juist hun ether willen vastzetten. De wachtrij voor stortingen is momenteel meer dan 40 dagen door de toetreding van Celsius. Dit controversiële leenbedrijf heeft onlangs $745 miljoen aan ether gestort om aan de slag te gaan.


Binnen de Ethereum-gemeenschap zijn er ook zorgen rondom staking, voornamelijk vanwege de toenemende dominantie van Lido, de grootste speler in het veld van Liquid Staking Derivatives. Vooraanstaande leden van de gemeenschap vrezen dat deze centralisatie tot ongewenste bijwerkingen kan leiden. Lido heeft staking vereenvoudigd door technische en financiële barrières te verlagen en het proces van in- en uitstappen gemakkelijker te maken, wat aantrekkelijk is voor degenen die Ether willen staken. Als gevolg hiervan is er al meer dan 7 miljoen ether in de smart contracts van Lido vastgezet. Hoewel er momenteel geen urgente problemen zijn, zoeken ze actief naar oplossingen. In een recente blogpost uitte Ethereums medeoprichter Vitalik Buterin zijn zorgen over applicatielaag-projecten die handelingen verrichten die het risico lopen de "omvang" van blockchain-consensus te veranderen in iets dat verder gaat dan het verifiëren van de kernregels van het Ethereum-protocol. Volgens Buterin kan dit leiden tot kwetsbaarheden en zou het streven moeten zijn om de keten eenvoudig en minimalistisch te houden.

MiCA-verordening ondertekend door voorzitter EP en president van de Raad.

In de recente Deep Dive over MiCA kon je lezen dat de MiCA-verordening definitief was geworden. Inmiddels is MiCA ook ondertekend door de voorzitter van het Europees Parlement en de president van de Raad. Publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie volgt nu snel. Twintig dagen daarna is de Verordening van kracht. Twaalf maanden later treedt MiCA in werking voor stablecoins, en weer zes maanden daarna voor cryptoactiva en cryptodienstverleners.

Verder in het nieuws:

  • Tijdens de opening van zijn campagne stelde presidentskandidaat Ron DeSantis zich op als beschermer van Bitcoin. "Ik denk dat mensen Bitcoin moeten kunnen gebruiken", zei DeSantis, "Als president zal ik die rechten beschermen."

  • Van Eck heeft een rapport gepubliceerd waarin de fondsbeheerder stelt dat Ethereum de potentie heeft om te concurreren met de Amerikaanse staatsobligaties. Het rapport hanteert een waarderingsmodel dat rekening houdt met transactiekosten, MEV, en "Security as a Service". Volgens Van Eck kan de omzet van Ethereum in de komende jaren groeien van $2,6 miljard naar $51 miljard in 2030. Dit impliceert, uitgaande van een 70% marktaandeel voor Ethereum onder smart contract protocollen, een tokenprijs (base case) van $11.800 in 2030. Meer hierover in de Bankless podcast, waarin de auteurs van het Van Eck-rapport hun onderzoek en waarderingsmodel toelichten.

  • Op 11 en 12 mei stopte 60% van de Ethereum-validators abrupt met hun taken na enkele late, maar geldige attestaties. Sinds de overstap naar Proof of Stake, bereikt Ethereum blockchain-finaliteit via een proces genaamd 'attestering', waarbij validators bevestigen dat een bepaald block geldig is. Een block wordt als definitief beschouwd als het voldoende bevestigingen heeft. Het verliezen van deze finaliteit betekent dat er onvoldoende stemmen zijn om een block als 'definitief' te markeren. Hoewel dit tot bezorgde reacties leidde, werd het probleem snel opgelost met een zogenaamde ‘hot fix’. Het positieve nieuws is dat Ethereum deed wat een gedecentraliseerd protocol zou moeten doen - zelfs toen een groot deel van de validators tijdelijk wegviel, bleef het protocol functioneren.

Overige Deep Dives
over het bericht: DBC Deep Dive - Decentrale technologie en AI: De perfecte symbiose?
10 mei 2023

DBC Deep Dive - Decentrale technologie en AI: De perfecte sy...

over het bericht: DBC Deep Dive - Europa neemt de leiding: MiCA en de regulering van digitale assets
10 mei 2023

DBC Deep Dive - Europa neemt de leiding: MiCA en de reguleri...

over het bericht: DBC Deep Dive: And then they fight you (in the US)?
21 april 2023

DBC Deep Dive: And then they fight you (in the US)?

over het bericht: DBC Deep Dive: Shapella-update Ethereum, account abstraction, privacy pools & Rollkit
28 maart 2023

DBC Deep Dive: Shapella-update Ethereum, account abstraction...

over het bericht: DBC Deep Dive: Ordinals & Inscriptions - nieuwe use case voor Bitcoin?
07 maart 2023

DBC Deep Dive: Ordinals & Inscriptions - nieuwe use case voo...

over het bericht: Toekomstperspectieven na de ineenstorting van FTX-bolwerk
15 december 2022

Toekomstperspectieven na de ineenstorting van FTX-bolwerk

Meer informatie over de DBC Deep Dives via:

over het bericht: Koen Hartog

Koen Hartog

Lead Use Cases