DBC Deep Dive: Ook spot ETH ETF? Rechtszaken en nieuwe AML-regels
Dit artikel is onderdeel van de reeks #DBCDeepDives over Digital Assets en Web3 in samenwerking met Descryptor.
De afgelopen periode stond de crypto-wereld voor een groot deel in het teken van de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s. Nu die goedkeuring er is, kijken we naar de nasleep van dat SEC-besluit en naar enkele andere relevante ontwikkelingen.
Twitter-hack SEC
De langverwachte goedkeuring van de ETF's door de SEC verliep chaotisch, met een hack van hun Twitter-account als opvallend dieptepunt. Dit incident was een nogal ironisch voorbeeld van kwetsbaarheid in cybersecurity. De SEC, bekend om haar adviezen over strenge beveiligingsmaatregelen, werd zelf slachtoffer van een hack, juist op het moment dat belangrijke financiële informatie over de spot Bitcoin ETF’s werd verwacht. Nader onderzoek wijst uit dat de SEC zelf de 2 Factor Authenticatie heeft laten verwijderen van het eigen X-account. Zodoende kwam het account in handen van een hacker via een zogenaamde sim-swap.
Spot ETF’s doen het goed, maar vormt uitstroom GBTC een risico?
De spot Bitcoin ETF’s kenden een goede start. In de eerste handelsweek na de lancering van de nieuwe ETF's, is de overkoepelende trend positief. De crypto-ETF's laten aanzienlijke handelsvolumes zien, met dagelijkse volumes rond de twee miljard dollar. Dit wijst op een gezonde marktactiviteit. Op de slotdag van de eerste handelsweek vond er een verkoop plaats van $590 miljoen aan GBTC-aandelen, terwijl andere fondsen een instroom zagen van $632 miljoen, waarvan Fidelity (FBTC) met $222 miljoen het leeuwendeel voor zijn rekening nam. Over de gehele linie nam het vermogen van alle fondsen netto toe met meer dan $300 miljoen. Voor de meest actuele gegevens is er een dashboard beschikbaar.
De uitstroom bij GBTC, dat verreweg de hoogste fee hanteert, leidt tot tweespalt in de cryptogemeenschap. Sommigen verwachten dat het grootste deel van het fonds of zelfs het gehele fonds wordt geliquideerd in de komende periode. Anderen, zoals Mike Novogratz, verwachten juist dat de uitstroom van GBTC instroomt bij de andere spot ETF’s met een lagere fee.
Ook spot ETF’s voor andere cryptovaluta op komst?
Kort na de goedkeuring voor de spot Bitcoin ETF’s werd gesuggereerd dat er nu snel spot ETF’s voor andere cryptovaluta zouden volgen, in het bijzonder voor XRP en ETH. Voor XRP lijkt dit nu niet aan de orde, terwijl de SEC het besluit op aanvragen voor een spot ETH ETF heeft uitgesteld tot maart. ETF-analisten schatten de kans op een positief besluit in mei voor ETH ETF-aanvragen op ongeveer 70%. En SEC-commissaris Hesther Peirce gaf aan dat zij niet inzag waarom aan de spot ETF-aanvragen voor ETH, anders dan aan de spot BTC ETF, nog juridische procedures vooraf zouden moeten gaan.
Rechtszaken
Deze week stond in het teken van belangrijke rechtszaken binnen de cryptosector. De SEC heeft Coinbase, Binance en Kraken aangeklaagd, waarbij de zaak tussen Coinbase en de SEC in de schijnwerpers staat. De kern van deze rechtszaak draait om de classificatie van 13 cryptoactiva die kunnen worden verhandeld op Coinbase, waarbij de SEC beweert dat Coinbase illegaal als effectenbeurs functioneert door handel in ongeregistreerde effecten te faciliteren. Coinbase verzet zich tegen deze beschuldiging en streeft ernaar de hele zaak te laten seponeren, aangezien ze beweren dat de activa geen effecten zijn en de SEC geen mandaat heeft in deze.
Opvallend is dat de rechter, bekend met crypto door eerdere zaken die zij behandelde, tijdens de zitting scherpe vragen stelde en twijfelde over de handelingen van de SEC. Dit leidt tot speculatie dat Coinbase mogelijk volledig in het gelijk gesteld wordt, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de Amerikaanse cryptosector. Als de SEC inderdaad een nederlaag lijdt, kan dit gevolgen hebben voor andere zaken die door de toezichthouder zijn gestart, waaronder die tegen Binance. De uitspraak in de Coinbase-zaak wordt voor de zomer verwacht en kan een precedent scheppen voor de regulering van cryptoactiva als effecten. Voor een impressie van de gang zaken tijdens de zitting verwijzen we graag naar de tweets van @MetaLawMan.
Voorlopig akkoord over AML-regels
De Europese Raad en het Europees Parlement hebben onlangs een voorlopig akkoord bereikt over aanscherpingen van het anti-witwas-pakket. Deze nieuwe regels zullen, indien goedgekeurd, een significante impact hebben op diverse sectoren, waaronder cryptobedrijven, banken, en zelfs voetbalclubs, door ze meer verantwoordelijkheid te geven in het voorkomen van witwassen. Belangrijk is dat aanbieders van cryptodiensten onder deze nieuwe regelgeving verplicht worden om grondiger onderzoek te doen naar transacties boven de 1000 euro, een verlaging van de drempel die eerder op 10.000 euro lag. Transacties boven de 1000 euro worden geclassificeerd als ‘hoog risico-transacties’. Beleidsmakers streven ernaar het regelpakket voor de Europese verkiezingen in juni 2024 goedgekeurd te krijgen. De vraag is in hoeverre dit soort maatregelen effectief zijn en niet alleen voor meer nodeloze controle door private bedrijven zorgt waarvan de kosten uiteindelijk worden doorberekend aan klanten (zie bijvoorbeeld dit onderzoek van J. Ferwerda van de Universiteit Utrecht). KPMG bracht in 2022 naar buiten dat inmiddels 15% van het bankpersoneel werkt aan fraudebestrijding.
Chainalysis: 0.34% van totale transactievolume crypto is voor illegale doeleinden
Op 18 januari jl. bracht Chainalysis haar Crypto Crime Report naar buiten. In dit rapport wordt melding gemaakt van een daling in het gebruik van cryptoactiva voor illegale doeleinden. Slechts 0,34% van het totale transactievolume in crypto is gerelateerd aan illegale activiteiten, 40% lager dan in het voorgaande jaar het geval was. Vooral stablecoins blijken populair bij verdachte transacties. Volgens Chainalysis gaat het om ongeveer 60 miljard dollar aan verdachte transacties sinds 2022, waarvan een groot deel naar gesanctioneerde entiteiten ging. VN-organisatie UNODC wees in dat kader in een recent rapport naar het gebruik van USDT (Tether) via het TRON-netwerk. In een reactie daarop probeerde Tether de eigen rol te nuanceren: “Tether-tokens zijn ongeschikt voor illegale activiteiten, omdat iedere transactie gevolgd kan worden”, schrijft het bedrijf. “Alleen al in de afgelopen maanden hebben we meer dan 300 miljoen dollar bevroren.”