Ga naar inhoud

DBC hub Blockchain Lab Drenthe boekt succes met EnergieKnip-app

Een privacy-vriendelijke op blockchain gebaseerde applicatie voor energiebesparende maatregelen


Blockchain Lab Drenthe, hub van de Dutch Blockchain Coalition, heeft vorig jaar de EnergieKnip geïntroduceerd in samenwerking met Gemeente Emmen en BLING Interreg, het Europese fonds voor regionale ontwikkeling.


Aanleiding om de app te introduceren was het beperkte gebruik van de door Gemeente Emmen uitgegeven vouchers die besteed konden worden aan energiebesparende maatregelen. Blockchain Lab Drenthe is gevraagd na te denken over een manier om mensen enerzijds te stimuleren gebruik te maken van energiebesparende maatregelen en anderzijds op volledig anonieme wijze de gemeente te voorzien van informatie vanuit de verschillende wijken over het energieverbruik om beleid te kunnen optimaliseren.


Ten grondslag aan het ontwerp van de app lagen privacy, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid, maar ook duurzaamheid en het stimuleren van de lokale economie. Gezien de lage afname van eerder uitgegeven vouchers lag ook daar een uitdaging in het ontwerp van de app.

Hoe werkt de EnergieKnip?

Inwoners van de gemeente Emmen kunnen in de app, in ruil voor het beantwoorden van vragenlijsten over hun woning en energieverbruik, punten sparen die ze bij lokale ondernemers kunnen inwisselen voor energiebesparende producten zoals tochtstrips en ledlampen. Daarvoor heeft ieder huishouden een voucher met een qr-code ontvangen. Deze zijn op wijkniveau gegenereerd en de data wordt ook op wijkniveau geaggregeerd om de privacy te borgen.

Bij voldoende punten kunnen zij de qr-code door een lokale onderneming laten scannen. Daarmee wordt het aantal benodigde punten overgedragen aan de ondernemer. De ondernemer kan vervolgens de punten, per transactie of allemaal in één keer, indienen bij de Gemeente Emmen. Via een geautomatiseerd proces wordt vervolgens de geldwaarde van het aantal punten overgemaakt van de Gemeente naar de ondernemer.

Om privacy, veiligheid en duurzaamheid te borgen is gebruik gemaakt van het IOTA blockchainprotocol. Een protocol dat op het gebied van duurzaamheid aanzienlijk minder verbruikt dan andere protocollen.

Toename gebruik van de vouchers en input voor duurzaamheidsbeleid

De EnergieKnip heeft internationaal het nieuws gehaald door de successen die de app nu al heeft geboekt. Het aantal huishoudens dat de vouchers voor energiebesparende middelen benut is aanzienlijk gestegen. Waar voorheen het beschikbare budget grotendeels niet benut werd, was na de introductie van de app het budget binnen twee weken op. De daarna geïntroduceerde verhoging van het budget werd ook binnen twee weken gebruikt door bewoners. Ook leveren de vragenlijsten de gemeente Emmen anonieme en waardevolle data op die zij kunnen gebruiken om hun duurzaamheidsbeleid beter in te kunnen richten.

Op dinsdag 15 november aanstaande spreekt opricht van Blockchain Lab Drenthe Adri Wischmann tijdens het Smart City Expo World Congres in Barcelona over de EnergieKnip en de bereikte resultaten. Meer informatie over Blockchain Lab Drenthe en de Energieknip is te vinden op bcld.nl en energieknip.nl.