Ga naar inhoud

Duitsland en Nederland gaan werken aan digitale identiteit

De Duitse staatssecretaris Markus Richter en staatssecretaris Raymond Knops hebben op 23 september jongstleden een verklaring getekend om samen te werken op het gebied digitale identiteit. Met het ondertekenen van de verklaring zetten Nederland en Duitsland een stap richting een stelsel voor digitale identiteit waarin burgers meer controle hebben over hun gegevens die ze in Europa kunnen gebruiken.

De twee landen onderschrijven aan de slag te gaan met het delen van voorbeelden en werkwijzen bij het ontwikkelen van middelen om digitale identiteit te gebruiken. Ook gaan de twee landen samenwerken aan een grensoverschrijdende pilot om bijvoorbeeld identiteitsgegevens te delen bij het boeken van een hotel of het huren van een auto. De technische, wetgevende en operationele ervaringen van de pilot zullen input zijn voor een gecoördineerde aanpak in heel Europa.

De samenwerking gebeurt in het verlengde van de Coalition Of The Willing, een samenwerkingsverband van acht landen waaronder Duitsland. Dit samenwerkingsverband is opgericht door Nederland om ervaringen met elkaar uit te wisselen en samen op te lopen in wetgevende en digitale vooruitgang.

Tijdens een DBC conferentie 2020 sprak staatssecretaris Raymond Knops met DBC voorzitter Rob van Gijzel en DBC coalitiemanager Peter Verkoulen over het belang van deze samenwerking tussen de verschillende Europese landen op het gebied van digitale identiteit.

Bekijk hier het interview:

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:

over het bericht: Victor van der Hulst

Victor van der Hulst

Coalitiemanager