Ga naar inhoud
Eerste Nederlandse blockchain fieldlab van start in Heerlen

Eerste Nederlandse blockchain fieldlab van start in Heerlen

Het eerste fieldlab van Nederland dat volledig ingericht is op de ontwikkeling van Blockchain is op 20 januari van start gegaan op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Het lab, getiteld Techruption, is de eerste van twee Industrial Driven innovatiecentra. Willem Vermeend, oud-minister en aanjager van de FinTech-sector, verzorgde met een keynote speech de opening van het fieldlab.


Binnen Techruption werken bedrijven en wetenschappers, onder leiding van TNO, aan blockchain cases. De focus van de fieldlabs ligt op grote cross-sectorale blockchain uitdagingen van nationaal niveau en waar aangepaste wet- en regelgeving vereist is. Daarnaast moeten er via de fieldlabs in 2017 een totaal van 100 blockchain specialisten opgeleid worden. In 2020 moet dat aantal gegroeid zijn naar 500 specialisten.

Naast het eerste blockchain fieldlab in Heerlen gaat er dit jaar ook in Rotterdam een proeflokatie van start. Daar wordt in de Rotterdamse havens met blockchain gewerkt aan oplossingen voor de (container) logistiek.


De initiatieven in Heerlen en Rotterdam worden ondersteund vanuit het Blockchain Core Competence Center (BC3), een nationaal consortium waarbinnen publiek-private krachten worden gebundeld ter bevordering van de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. BC3 faciliteert ten behoeve van fieldlabs mogelijkheden om de nieuwe diensten en producten te ontwikkelen waarbij de combinatie van business opportunities, technische mogelijkheden en juridische, maatschappelijke en morele eisen gestalte krijgt.


BC3 ondersteunt de fieldlabs met:


· Het creëren en ondersteunen van optimale condities voor blockchain toepassingen · Het betrekken van beleidsmakers en toezichthouders bij implementatie · Onderzoek naar maatschappelijke, zakelijke en politieke impact · Het ondersteunen van de fieldlabs en toepassingen in brede zin

Naast de fieldlabs houdt BC3 zich ook bezig met de ondersteuning van verschillende andere blockchain initiatieven, zoals het organiseren van discussieforums en hackathons als de Dutchchain Hackathon in Groningen.


Brightlands Smart Services Campus


Het fieldlab in Heerlen is onderdeel van de Brightlands Smart Services Campus, een open innovatie community die bestaat uit 4 campussen en waar wetenschappers, ondernemers, studenten en investeerders samenwerken aan de grand challenges op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De Brightlands Smart Services Campus richt zich hierbij primair op het ontwikkelen en faciliteren van een community die data kan omzetten in slimme diensten. founding fathers van de campus zijn APG, Maastricht University en de Provincie Limburg.


BC3: Blockchain Core Competence Center


Verschillende bedrijven en kennisinstellingen hebben eind 2016 afgesproken om gezamenlijk een consortium voor blockchain innovatie op te richten, op initiatief van René Penning de Vries. Dit Blockchain Core Competence Center (BC3) heeft als doel om publiek-private krachten te bundelen en zo versneld hoogwaardige kennis en opleidingscapaciteit gericht op de nieuwe, disruptieve technologie blockchain. Initatiefnemer is Team ICT, samen met bedrijven en kennisinstellingen.

Nieuws

over het bericht: DBC Deep Dive: Draait de politieke wind in de VS voor crypto?
12 juni 2024

DBC Deep Dive: Draait de politieke wind in de VS voor crypto...

over het bericht: Meld je aan voor de DBC Slotconferentie 1 juli 2024
29 mei 2024

Meld je aan voor de DBC Slotconferentie 1 juli 2024

over het bericht: Company Passport Lunch & Talk with Entrepreneurs
27 mei 2024

Company Passport Lunch & Talk with Entrepreneurs