Ga naar inhoud
Kees van der Klauw nieuwe Coalitiestrateeg Nationale AI-coalitie

Kees van der Klauw nieuwe Coalitiestrateeg Nationale AI-coalitie

Kees van der Klauw, mede-oprichter en partner van InnoAdds en voorzitter van de Alliance of Internet of Things Innovation (AIOTI), is de nieuwe Coalitiestrateeg AI van de Nationale AI-coalitie.


De kennis en kunde van Kees op het gebied van innovatiemanagement, in combinatie met zijn jarenlange ervaring in de wereld van techniek en digitalisering, zijn van grote toegevoegde waarde voor de missie en doelen van de Nationale AI-coalitie.


Als AI Coalitiestrateeg werkt Kees samen met het programmabureau van de coalitie en de Taskforce AI, die bestaat uit vertegenwoordigers van VNO-NCW, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, IBM Nederland, Philips Nederland, TNO, Team dutch digital delta, Seedlink en Ahold Delhaize, met een duidelijke samenwerking gericht op de (Top)sectoren.


‘Als strateeg zie ik voor mezelf vooral een rol weggelegd om op tactisch en operationeel vlak een bijdrage te kunnen leveren’, vertelt Kees. ‘Vooral het doel van de coalitie om tot coördinatie en samenwerking te komen met de AI-activiteiten in het huidige gefragmenteerde AI-landschap, spreekt mij vanwege mijn ervaring in het publieke én private domein erg aan.’


Werken in de voorhoede

De achtergrond van Kees strekt zich uit over het publieke en private domein. Kees studeerde aan de TU Delft, waar hij promoveerde op het onderwerp ‘halfgeleiders’, en werkte jarenlang voor Philips waar hij binnen verschillende divisies zich in het centrum van de digitale transformatie bevond. Zo was hij betrokken van de transformatie van de klassieke beeldbuis televisies naar digitale LCD-tv, waarbij de software steeds belangrijker werd, en werkte hij bij de divisie Lighting van Philips aan de overgang van conventionele verlichting naar LED en verlichtingssystemen in het Internet of Things.


‘Bij al deze door technologie gedreven toepassingen, die ik van dichtbij heb meegemaakt, stond het samenbrengen van kennis, bedrijven, bedrijfsonderdelen en mensen centraal’, vertelt Kees. ‘Bij dit soort grote digitale transformaties zijn er altijd verschillende stakeholders die nieuwe ecosystemen vormen die vervolgens uitgebouwd en gemanaged moeten worden. Dat werk in de voorhoede heb ik altijd geweldig gevonden. De Nationale AI-coalitie bevindt zich wat mij betreft ook in de voorhoede, maar digitalisering gaat steeds sneller.’


Publiek-privaat, mét burgers

In de Nationale AI-coalitie komt er wat betreft Kees veel aandacht voor burgers, in de vorm van maatschappelijke vertegenwoordigers. ‘Mijn eerste strategisch advies is om, naast de traditionele publiek-private samenwerking, waarin de overheid, het bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en maatschappelijke partijen samenwerken, de burger mee te nemen. AI heeft, en krijgt, namelijk zo’n impact op de maatschappij dat vertrouwen, of het gebrek aan vertrouwen, in AI een bottleneck kan worden om de kansen voor Nederland op het gebied van digitalisering te realiseren.’


Kees spreekt in dit kader over Human Centric AI waarbij inclusiviteit en Leven Lang Leren centraal staan. ‘Die benadering biedt volgens mij grote kansen voor Nederland en Europa om de potentie van AI te realiseren en tegenwicht te bieden aan, bijvoorbeeld, de technocratische digitalisering in China en de sterk economisch gedreven digitalisering uit de Verenigde Staten’, spreekt Kees, die duidelijk al helemaal comfortabel is in zijn nieuwe rol als AI coalitiestrateeg.


Nationale AI-coalitie De komende maanden zal de Nationale AI-coalitie meer informatie naar buiten brengen over acties en proposities. Overheid, Bedrijven (groot, midden, klein en startups), onderwijs wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke partijen en al bestaande samenwerkingsverbanden kunnen op de website van VNO-NCW terecht voor meer informatie. Hier is ook een formulier waarmee men zich kan aansluiten bij de Nationale AI-coalitie.


Nieuws

over het bericht: DBC Deep Dive: Draait de politieke wind in de VS voor crypto?
12 juni 2024

DBC Deep Dive: Draait de politieke wind in de VS voor crypto...

over het bericht: Meld je aan voor de DBC Slotconferentie 1 juli 2024
29 mei 2024

Meld je aan voor de DBC Slotconferentie 1 juli 2024

over het bericht: Company Passport Lunch & Talk with Entrepreneurs
27 mei 2024

Company Passport Lunch & Talk with Entrepreneurs