Oplevering Resultaten Innovatieproject Persoonlijke Regelingen Assistent
Op 1 juli leveren ICTU en DBC de resultaten op van het innovatieproject dat in de afgelopen jaren is verricht naar de totstandkoming van de Persoonlijke Regelingen Assistent (PRA). De opdracht is voortgekomen uit het Innovatieprogramma “Innovatie in Dienstverlening” van het ministerie van Binnenlandse Zaken en betrof de opschaling van de DBC use case “Compliance by Design”.
De opdracht van het PRA-team was om in kaart te brengen op welke manier burgers en ondernemers beter geïnformeerd kunnen worden over en gebruik kunnen maken van (financiële) regelingen waar zij recht op hebben. De opbrengsten van dit innovatieproject zijn opgenomen in het implementatieproject van het ministerie dat Persoonlijk Digitaal Regelingenoverzicht (PDR) heet.
Uitgangspunten
Belangrijk onderdeel van het innovatieproject was om in kaart te brengen en te beproeven hoe nieuwe technologische mogelijkheden, zoals methodieken voor wetgevingsmodellen en ID-wallets, gebruikt en geïntegreerd zouden kunnen worden in de digitale dienstverlening van de toekomst. Voor de ontwikkeling van het PRA-concept werden de volgende uitgangspunten gehanteerd.
1. Eén loket- of Eén overheid-gedachte
De gebruiker staat centraal en krijgt op één plek relevante overheidsregelingen aangeboden. Dat betekent specifieke dienstverlening waarbij gebruikers niet langer worden doorverwezen naar websites of apps van diverse overheidsorganisaties, maar vanuit één platform zo precies mogelijk geïnformeerd worden over hun rechten en mogelijkheden.
2. Proactieve dienstverlening
Er is sprake van niet-gebruik wanneer een burger wel recht heeft op een regeling maar hier bewust of onbewust geen gebruik van maakt. Niet-gebruik van regelingen is een groot probleem, mensen weten vaak niet dat een regeling bestaat of dat ze ergens recht op hebben. De PRA speelt hierop in door het initiatief te nemen en regelingen, kortingen of belangrijke informatie actief aan te bieden zonder dat inwoners of ondernemers daarom moeten vragen.
3. Privacy by Design
De inzet is dat gebruikers op hun eigen apparaat advies krijgen over de voor hen relevante regelingen. Pas als er een aanvraag wordt gedaan, worden de benodigde persoonsgegevens meegestuurd. Daarnaast is gekeken hoe het gebruik van een ID-wallet kan worden ingezet, omdat wallets in de basis een betere privacy bieden dan alternatieve ID-oplossingen. Beschikbare wallets voor personen en voor bedrijven (Company Passport) zijn beproefd als onderdeel van het PRA-programma.
4. Compliance by Design
Compliance by design houdt in dat wetten, regelingen en besluiten op een systematische en gestandaardiseerde manier worden uitgewerkt en gepubliceerd. Van elke keuze die in het proces gemaakt is, is herleidbaar op welke onderdelen van de wet, regeling of besluit die keuze is gebaseerd. De gepubliceerde, uitgewerkte processen zijn openbaar en daarnaast begrijpelijk en eenduidig interpreteerbaar voor juristen, beleidsmedewerkers, uitvoerders en geïnteresseerde buitenstaanders. Binnen de PRA vormt “het regelmodel” een brug tussen de wetgeving achter een bepaalde regeling en de applicatie. Zo’n model maakt geautomatiseerde uitvoering van wetgeving mogelijk. Regelmodellen worden soms ook wetgevingsmodellen genoemd. In het kader van de PRA is gebruik gemaakt van methodieken van TNO (Calculemus FLINT) en de Belastingdienst (RegelSpraak/ALEF). Daarbij werd ook samengewerkt met de juridische specialisten van CMS en Pels Rijcken.
Use cases, focus op gebruiksvriendelijkheid en mensgericht ontwerp
Bij de ontwikkeling van de PRA ligt de focus op de eindgebruiker. Daarom heeft het PRA-team doorlopend getoetst of het concept aansloot op de behoeften van gebruikers. Zij ontwikkelden de PRA aan de hand van use cases met overheidsorganisaties, meest recentelijk met de Provincie Friesland, RVO en de Belastingdienst. Naast de use cases heeft het programma ook gewerkt aan een prototype voor een overkoepelende, niet use case gebonden, persoonlijke regelingen assistent.
Resultaten
Het ontwikkelde prototype van de PRA en achtergrondinformatie zijn beschikbaar op Gitlab.
PRA provincie Friesland 2022