Ga naar inhoud

Voorbij de hype cycle

Er is al heel veel geschreven en gezegd over blockchain. Nog steeds wordt blockchain door critici neergezet als een hype. Maar hoe genuanceerd en gefundeerd is deze uitspraak eigenlijk?

Het gaat niet om blockchain, maar om wat blockchain mogelijk maakt. Of zoals Bart Suichies, één van de pioniers in blockchain, ooit zei: “Blockchain is not the thing, it is the thing that enables the thing”. Onlangs verscheen de nieuwe Gartner HypeCycle, de periodieke stand van zaken omtrent ‘emerging technologies’. In deze nieuwe uitgave van deze HypeCycle is blockchain niet meer terug te vinden. De techniek wordt langzaam volwassen. Een mooi compliment en bevestiging. De hype is voorbij, blockchain is op weg naar adoptie. En tegelijkertijd zien we nieuwe onderwerpen verschijnen in de HypeCycle die door blockchain mogelijk gemaakt worden. Een voorbeeld is Decentralised Identity. Hierover publiceerde de DBC onlangs het visiedocument DSSIF. Ook wordt er gewerkt aan diverse use-cases over dit onderwerp. Ook NFTs en Decentralised Finance zijn op de HypeCycle terug te vinden.

Gartner vat al deze ontwikkelingen zelf samen onder de noemer ‘engineering trust’. En dat is ook de gemene deler van blockchain-toepassingen.

Blockchain: geen hype, maar realiteit!

Gartner HypeCycle 2021