Logistiek

Hoewel de eerste blockchain usecases op kleine schaal worden getest, is ‘Logistiek’ door de omvang een onderwerp waarbij direct internationale samenwerking gerealiseerd wordt. In deze use case zijn internationale logistieke ketens gebruikt met het Havenbedrijf Rotterdam als aanjager.

Het voorlopig resultaat is dat er op uitvoerend niveau vertrouwen is gecreëerd en dat de financiering van transporten in de toekomst een stuk eenvoudiger en voordeliger uitgevoerd kan worden.

Blockchain biedt veel kansen voor logistieke ketens:

• Transparantere, betrouwbare en eerlijke ketens

• Minder administratieve lasten en efficiënter transport, inclusief beperking van uitstoot

• Goedkopere aanpalende services, zoals handelsfinanciering en verzekeringen

• Een nieuwe energie logistiek waarbij de vraag en aanbod van energie - inclusief de logistieke impact daarvan - zowel op marktniveau als in het fysieke energiesysteem decentraal verhandeld kunnen worden.

Dit onderwerp is gekozen omdat de verschillende initiatieven op het logistieke vlak zich het snelst ontwikkelen, de logistieke initiatieven snel wereldwijd kunnen schalen, Nederland een belangrijke logistieke speler is en hier voor BV Nederland op korte en lange termijn het meest te verdienen valt. Internationaal gezien willen veel landen op dit onderwerp met belangrijke Nederlandse spelers samenwerken, mede doordat deze bedrijven (zoals Havenbedrijf Rotterdam, KLM en Schiphol) een goede reputatie op dit vlak hebben opgebouwd.

Daarnaast is er door de roerige tijden op het geopolitieke vlak ook een sterke noodzaak om vertrouwen in handelsstromen te objectiveren en processen te vergemakkelijken. Tenslotte is het belangrijk om een andere, voor Nederland en Europa, belangrijke sector, namelijk de financiële sector, nauwer te laten samenwerken met de logistieke sector.

Lees het interview met Tim de Knegt (Port of Rotterdam) over Blockchain in de logistieke sector

Download het visiedocument Blockchain for Good

06 december 2018

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Blockchain