Ga naar inhoud

Digital Quay Connect-service maakt export naar het VK goedkoper en efficiënter

Onze DBC partner Havenbedrijf Rotterdam heeft zojuist aangekondigd in een persbericht dat er een nieuwe dienst genaamd Quay Connect ontwikkeld is op Naviporta, het onafhankelijke blockchainplatform voor de logistieke sector. De reden hiervoor was omdat er jaarlijks voor zo'n 40 miljard euro aan vracht vanuit Nederland naar het VK geëxporteerd werd. Sinds de Brexit is dit een stuk ingewikkelder en tijdrovender geworden. 

Uniek aan de dienst is de automatische uitwisseling van informatie met de douane in havens in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor hebben exporteurs nu de mogelijkheid om het export- en douaneproces volledig te digitaliseren en te stroomlijnen. De eerste live-verzending is al uitgevoerd en er wordt aangenomen dat het gebruik van deze oplossing ten minste 30% zal besparen op de kosten van elke inklaring. De applicatie is hier beschikbaar.


Quay Connect: volledig geautomatiseerde douane-inklaring naar het VK

Quay Connect is geïnitieerd door Blocklab en ontwikkeld in samenwerking met Azarc en British Telecom. Deze digitale dienst maakt gebruik van de blockchain-infrastructuur van het Naviporta-platform waarop alle belanghebbenden aan beide zijden van de Noordzee zijn aangesloten. Het gezamenlijke gebruik van blockchain-technologie maakt veilige en directe gegevensuitwisseling met de douane (HM Revenue & Customs) in het VK mogelijk. Dit zorgt voor een naadloze en volledig geautomatiseerde informatiestroom, wat resulteert in aanzienlijke besparingen in zowel tijd als geld.


Van proefproject tot digitale dienstverlening 

De afgelopen maanden hebben ABC Logistics en Fresh Produce Center Quay Connect op de proef gesteld. Uit de proefprojecten bleek dat het gebruik van deze oplossing onder meer resulteerde in: 

  • Kostenbesparing van minimaal 30% 
  • Snellere en efficiëntere verwerking van documenten en goederen (minimaal 20% sneller) 
  • Minder handwerk 
  • Minder kans op fouten 
  • Beter inzicht in de status van de lading 


Daco Sol, Programmamanager Logistiek & Supply Chain bij GroentenFruit Huis: “Quay Connect is een gamechanger voor de hele industrie, maar vooral voor bedrijven die verse goederen exporteren naar de UK. Deze digitale dienst bevordert vertrouwen, transparantie en grotere efficiëntie in de logistieke keten die zich richt op export naar het VK."

Na de succesvolle pilot maakt ABC Logistics gebruik van de nieuwe digitale dienst en is daarmee de eerste officiële klant van Quay Connect op het Naviporta-platform.

Verdere uitbreiding van de service 

De service wordt momenteel uitgebreid met de export van verschillende soorten vracht (commodities) en wordt beschikbaar gesteld aan alle Britse havens. De eerste klanten hebben zich hiervoor al aangemeld op het platform. In Nederland wordt gewerkt aan de integratie van de dienst met het Port Community System, Portbase. Hierdoor wordt de invoer van gegevens verder verminderd, wat resulteert in minder werk, minder kans op fouten en kortere doorlooptijden voor Nederlandse bedrijven die actief zijn op de Engelse markt. 

De slimme ambitie van het Naviporta-platform 

‘Door samen met de markt nieuwe technologieën toe te passen, maken we de haven- en internationale handelsstromen slimmer en efficiënter. Zo minimaliseren we alle vormen van verspilling in termen van tijd, geld, mankracht en uitstoot', legt Raoul Tan, directeur van Naviporta, uit. 

Het door het Havenbedrijf Rotterdam geïnitieerde platform Naviporta gaat ervoor zorgen dat logistieke en financiële gegevens transparant, efficiënt en veilig kunnen worden gedeeld. In de nabije toekomst zullen naast Quay Connect ook andere nieuwe diensten op de markt komen, waardoor verladers en logistieke bedrijven hun supply chains verder kunnen optimaliseren.ABC Logistics bespaart tijd en geld met Quay Connect | Naviporta-oplossing

YouTube
Wil je meer weten, neem dan contact op met:
over het bericht: Koen Hartog

Koen Hartog

Lead Use Cases