1 Miljoen voor onderzoek naar transparante blockchain applicaties binnen de overheid
Aan onderzoekers van Tilburg Law School is 1 miljoen euro aan financiering toegekend voor onderzoek naar transparante en legitieme toepassingen van blockchain technologie door de Nederlandse overheid in de complexe netwerksamenleving. Het project wordt voor driekwart gefinancierd door NWO en daarnaast door een consortium van publieke en private partijen.
Om haar diensten te verbeteren, ontwikkelt de overheid blockchain applicaties samen met bedrijven. Dit kan leiden tot complexiteit en onzekerheid over verantwoordelijkheden van de overheid en de optimale vormgeving van regelgeving. In het project The Role and Responsibilities of Public Actors in Distributed Networks. Transparency, Trust and Legitimacy by Design (De rol en verantwoordelijkheden van overheden in gedistribueerde netwerken. Transparantie, vertrouwen en legitimiteit by design) wordt onderzocht hoe blockchain kan worden ontworpen op transparante en legitieme wijze, zodat burgers kunnen vertrouwen op de overheid.
Actief ecosysteem
Peter Verkoulen, coalitiemanager van de Dutch Blockchain Coalition: “De Dutch Blockchain Coalition brengt een actief ecosysteem op de been van publieke en private partijen die met elkaar werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen waarin blockchain technologie een rol kan spelen. Het gaat dan niet alleen om technologische vraagstukken, maar zeker ook om zaken als privacy, governance en ethiek. Het is daarom mooi dat deze grant van NWO het ons consortium mogelijk maakt om te onderzoeken hoe publieke instellingen maximaal gebruik kunnen maken van deze technologie. Voor ons bekende use cases worden hiervoor als studie-object gebruikt – dit past weer mooi bij de DBC aanpak waarin we use cases centraal zetten.”
Consortium
Naast de toegekende projectfinanciering van het NWO-MVI programma ‘Verantwoord innoveren. Ontwerpen voor publieke waarden in een digitale wereld’, een unieke samenwerking tussen NWO, de gemeente Den Haag en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Defensie, Veiligheid en Justitie, wordt het project tevens gefinancierd door de actieve medewerking van zes private partners (blockchainbedrijf Ledger Leopard, advocatenkantoor CMS, de Dutch Blockchain Coalition, ECP Platform voor de InformatieSamenleving, organisatieadviesbureau Berenschot, Privacy First, ICT-bedrijf Smals) en vijf publieke partners (het Centraal Justitieel Incassobureau, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de gemeente Tilburg, Blockchain Projecten Nederlandse Overheid, en de Vereniging Juridische Kwaliteitszorg lokaal bestuur). De samenstelling van dit consortium biedt unieke kansen voor valorisatie en impact van het onderzoek. Lees meer hierover in het persbericht van de universiteit Tilburg.